Turledersæsonen er i gang

Udgivet 09-04-2023, tags: Sikkerhed | Turleder |

​Historisk

Turlederfunktionen er en af grundstenene i vores klub.

Den blev opfundet tilbage i firserne, da klubben endnu var ung, fordi medlemmerne blev trætte af, at cykle den samme faste rute søndag efter søndag. Med indførelsen af turlederordningen fik de en ny tur hver gang de mødtes, for nu skiftedes de til at lægge ruten.

Nu blev det meget sjovere at cykle i Baghjulet.

Det var en klog beslutning de tog og der er gennem årene skabt en klubkultur med stor respekt om turleder-rollen. Medlemstallet er steget til mere end det dobbelt siden dengang. Vi er i dag ca. 500 medlemmer i vores forening.

Vi er gået fra 3 gruppe-inddelinger til 10.

 

Alle skal kunne være turleder i Baghjulet

Som medlem af Baghjulet, er du jo en del af cykelfællesskab og et gensidigt forpligtende kammeratskab. Derfor opfordrer klubben alle medlemmer til at påtage sig turlederrollen, i det omfang den enkelte kan.

Turlederen i Baghjulet er ikke "træner", men derimod blot den kammerat, der lægger dagens rute og bestemmer hvor turen går hen i dag. Sværere må det ikke være, for vi vil have det sådan, at alle medlemmer skal kunne være turleder i Baghjulet.

 

Turlederens rolle

I Motionscykelklubben Baghjulet møder du ikke op til "en træner", når du kommer og cykler. Turlederen er vejviser på ruten. Vores klub baserer sig på gensidigt fællesskab, ansvar og kammeratskab og turlederen er den cykelkammerat, som har lagt turen i dag.

ALLE i gruppen bærer et medansvar for, at de almindelige færdselsregler overholdes, at der køres sikkert og ansvarligt, at der tages godt imod de nye samt at der er en go' stemning på turen.

Vi er alle sammen med til at højne de øvrige trafikanters respekt for motionscyklisterne.

Vi opfører os ordenligt.

 

Tips & tricks til turledere

Du er aldrig alene om opgaven, når du er turleder i Baghjulet, men det er trygt at være godt forberedt.

Her kommer et par tips tid dig i din rolle som turleder.

 

Før turen

Hvis du synes du har svært ved at finde rundt, så vælg en rute, du kender på forhånd og føler dig tryg ved. Du kan evt. have en fast tur, som du kører, når du er turleder. De andre kan ikke huske den alligevel ;-)

Du er ikke "træner" og hele gruppen er medansvarlige for, at turen forløber godt og sikkert - men turlederens anvisninger skal følges.

Præsenter dig før I kører ud og forhør dig om der er nye i gruppen. Hvis der er det, bør alle i gruppen have fokus på, at de nye kommer godt med og bliver anvist i, hvordan vi cykler.

Fortæl evt. gruppen, hvor turen går hen, hvor lang den ca. er og hvad der sådan ca. skal ske under turen (måske kommer der nogle gode bakker? Måske skal I passere en farlig vej, hvor I skal være særligt opmærksomme?)

Udpeg evt. en hjælpe-turleder, som kan tage bagtroppen / køre sidste mand, eller blot hjælpe dig med at holde sammen på gruppen.

Det er helt OK at bede om hjælp. Vi har et fælles ansvar over for hinanden.

 

Under turen

Alle medlemmer af Baghjulet - nye som gamle - er forpligtiget til, at holde sig vores sikkerhedsregler for øje.

Sikkerhedsreglerne skal følges. Husk også at give meldingerne i god til (til højre, til venstre osv.)

Hvis der er stor niveauforskelle i gruppen, kan det være en god ide at give løbet frit på udvalgte steder, så de stærke kan få brændt krudtet af.

Husk opsamling og rolig kørsel bagefter.

Sørg for, at de stærke tager flere føringer, end de svage. 

Hvis der er behov for fælles beskeder under turen, stop da gruppen på et sted, hvor I ikke står i vejen for trafikken, og giv beskeden inden I kører videre.

 

Efter turen

Inden I skilles, er det en god ide at sikre sig, at de nye kan finde hjem derfra.

Evaluer evt. turen - Hvad gik godt? Hvad gik skævt? Er der noget, I har brug for at snakke om inden i skilles?

Hvis du får mod på lidt mere, har vi lavet nogle forslag til forskellige indslag, du kan lægge ind i turen. Dem finder du her.

God fornøjelse - og husk at meld ind til din turleder ambassadør, hvilken dato DU laver en tur til kammeraterne. Hvis vi alle tager vores del af ansvaret, er det ikke mange gange den enkelte behøver, at trække i (den gratis!) turledervest.

 

 

Mange hilsner

Turlederudvalget

 

Støt dem, der støtter Baghjulet