105 årig slår timerekord

Udgivet 06-01-2017, tags: artikler |

Her kommer beviset på , at cykling er sundt og at vi kan blive ved længe - hvis vi er heldige - også selvom vores alder stiger.

 

Hele verden snakker om Robert Marchand

Franskmanden Robert Marchand er født den 26. november 1911. Han er med andre ord for nyligt fyldt 105 år og han cykler endnu!

robert marchand

Robert Marchand stiftede bekendskab med modesporten "cykling" allerede i 1920'erne. Han vandt sit første cykelløb i 1925, under falsk navn - han var nemlig kun 14 år og skulle være 15, for at deltage. Nogen professionel karriere blev det ikke til. Først i 1978, i en alder af 67 år begyndte han at cykle rigtig meget.

Siden da har han bla. andet cyklet 8 gange Bordeaux-Paris, 4 gange Paris-Roubaix, Rundt om Picardiet, 3 gange La Marmotte. Cykelløbet Ardechoise har han gennemført 12 gange (første gang som 88 årig). I 2011 styrtede han under L'Ardechoise, da han skulle undgå en bremsende lastbil. Han kom heldigvis kun lettere til skade, men udgik. Bjerget (911 hm), som ligger i Massif Centrale blev ved den lejlighed og til hans øre opkaldt efter ham - Col du Marchand (og Robert Marchand er en rigtig bjergrytter - han måler bare 1,52 cm og vejer 50 kg.)

På Col de Marchand fejrede han i øvrigt sin 103 års fødselsdag, ved at cykle de 10 km op i tiden 56 min., trods regn og kulde.

col de marchand

Han cyklede fra Paris til Moskva i 1992 i en alder af 81 år. I 2012 snuppede han flere timerekorder i klasser, skabt specielt til ham (Masters +100år).

Hans seneste bedrift er så her den 4. januar 2017, hvor han slog timerekord på cykelbanen i Saint-Quentin-en-Yvelines. Han kørte 22,547 kilometer i en klasse der hed +105 år og var skabt specielt til ham. "Jeg kunne godt have gjort det lidt bedre", sagde den 105 ørige efter timerekorden, for han kører ikke for at slå rekorder, men for at vise, at man godt kan cykle i hans alder, at kroppen er skabt til at bevæge sig hele livet og at når han kan, kan alle.

Forud for rekordforsøget gennemførte Marchan (naturligvis) en pletfri dopingtest.

Marchand har været enkemand i 74 år og har aldrig fået børn. Han siger at hemmeligheden bag hans gode form er sund livsstil med masser af frugt og grøntsager, ingen cigaretter ("Jeg røg ca. 1 måned af mit liv, men jeg holdt op, fordi det ikke førte til noget", siger han). Han drikker kun ganske lidt alkohol og dyrker daglig cykelmotion.  

I det hele taget "bruger han alt, men misbruger intet". Ifølge hans læge har han et hjerte som en 60-årig. Han døjer med lidt reumatisme, hører lidt dårligt og har en smule gigt i fingrene. Sidstnævnte er især irriterende, når han skal holde om cykelstyr og bremser.

Jamen, er det ikke bare herligt? Selv om Baghjulets medlemmer har en gennemsnitsalder, som ligger tæt på 50, har vi MANGE år tilbage på cyklen - hvis vi vel at mærke er lige så flittige til at træde i pedalerne, som Robert Marchand.

 

Lidt statistik: Medlemmerne i Baghjulets aldersfordeling pr. 1. juli 2016 (KLIK på lagkagen og se billedet i stort format).

aldersfordeling baghjulet

Støt dem, der støtter Baghjulet