MØD EN TURLEDER - TESTIMONIALS

 

KARINA MØLLER BECH

modenturleder karinamollerbeckJeg hedder Karina og har foreløbig været turleder én sæson, nemlig i 2016. Jeg er turleder i gruppe C og valgte den gruppe fordi, jeg selv kører gruppe C. Jeg blev enig med mig selv om, at det nok var lettest at være turleder, hvis jeg kendte bare en lille smule til dem, som kørte i gruppen.

Hvorfor er du turleder?
Fordi turleder funktionen i mine øjne, er den som binder klubben sammen. Og for at det ikke skal være de samme som skal stå for det hver gang, så valgte jeg at melde mig under turlederfanerne trods det, at jeg selv var rimelig ny på cyklen (havde kørt en sæson). Men jeg tænkte, at hvis jeg kan lave en rute til mig selv, så kan jeg vel også lave en rute til andre. Og det er jo alles ansvar, at vi får en god tur, og ikke som sådan op til den enkelte turleder. Vi er jo voksne mennesker, som er gode til at passe på hinanden.

Hvad er sjovt, ved at være turleder?
Det sjove ved at være turleder er, at lave en rute som folk har lyst til at cykle – ellers synes jeg måske ikke som sådan, at det er sjovt at være turleder, men mere en investering i fællesskabet, så ”tjansen” bliver fordelt nogenlunde ligeligt, hvis man kan sige det sådan :-)

Hvad er udfordrende, ved at være turleder?
Det kan være udfordrende, hvis der er mange i gruppen og niveauet er meget spredt. Der kan det være svært at finde et tempo, hvor alle har en god tur uanset niveau. Og her gælder det selvfølgelig om så at være skarp til finde nogle steder på ruten hvor de stærkeste kan brænde noget energi af – det er en af de ting jeg gerne selv vil blive bedre til som turleder.

Fortæl noget sjovt
En sjov oplevelse var måske dengang jeg lavede en tur til ishuset på Sellerup strand. Jeg lavede et opslag på facebook som ingen havde set, og da vi nåede til frem til ishuset, var der ingen som havde lyst til is – så jeg måtte undvære isen, og vi kørte videre :-) i øvrigt havde jeg lovet, at det ikke blev en bakketur, men efter turen fra Sellerup og op til Brejning by måtte jeg alligevel lægge øre til et par drilske kommentarer om de bakker jeg havde lovet vi ikke skulle køre... men 400 højdemeter på en tirsdag aften er da ikke en bakketur vel? ;-)

Tip til andre?
Et godt tip til nye turledere er egentlig bare at springe ud i det – alle er jo søde og hjælpsomme, så jeg synes aldrig man føler sig alene i turledertjansen. Man kan også altid spørge en klubkammerat om vedkommende vil hjælpe til - f.eks. med at have overblik over, om alle er med og om tempoet er ok osv.

Og så fandt jeg selv ud af, hvor vigtigt det er, at folk sender meldinger videre, da det er svært at råbe en stor flok op – og det kan man måske med fordel pointere allerede inden turen starter.

Jeg kan også anbefale at man måske slår turen op inde i vores facebookgruppe – det er rart på forhånd at vide hvor turen går hen synes jeg, når det f.eks. ikke er en selv der har turledertjansen.

 

 

GRETHE BECH JENSEN

modenturleder gretejensenHej. Jeg hedder Grethe og er en halvgammel dame, der elsker at cykle.

Jeg er turleder i gruppe D, hvor jeg kender mange og føler mig godt til pas. Jeg nyder at møde op til træning og få en cykelrute foræret, få god træning og være en del af et rart socialt samvær, hvor stemningen er god og hjælpsomheden er tydelig.

Hvorfor er du turleder?
Jeg valgte at sige ja til turlederopgaven for ca. 12 år siden, fordi der også dengang var for få ,og fordi det var (og er) en vigtig funktion, der er med til at skabe grundlaget for en god cykeloplevelse.

Hvad er sjovt, ved at være turleder?
Jeg nyder, at finde nye - om muligt - cykelruter i et smukt landskab med passende udfordringer. Det er dejligt at komme tilbage/”hjem” og mærke/høre tilfredshed, selvom nogle har ”klaget” over strabadserne undervejs.

Hvad er udfordrende?
Som turleder er det svært at have overblik over hele gruppen, derfor er en ”bagstopper” af stor værdi, så ingen bliver tabt. Heldigvis er mange gode til at melde sig til denne opgave. Det kan også være grænseoverskridende og ubehageligt at skulle irettesætte voksne, der tilsidesætter gode cykelregler og færdselsregler.

Tip til nye turledere?
Som turleder gør du  et godt og vigtigt stykke arbejde for din klub og dine cykelkammerater –  og hvem vil ikke gerne gøre noget godt? :-)

 

 

 

modenturleder jenspasgaard

JENS PASGAARD

Jeg hedder Jens og jeg husker ikke ikke præcist hvor længe jeg har været turleder, men jeg gætter på 12 år.

Initiativet med turleder ambassadører har efter min mening været en rigtig god beslutning og jeg oplever også, at der i perioden er produceret mange gode ideer på hjemmesiden til rollen som turleder. For mig er det en bekræftelse på at en klub udvikler sig når der kommer nye kræfter til som udvikler på de eksisterende beslutninger. Det er sådan det skal være.

Jeg er turleder i gruppe C, hvilket er det mest naturlige for mig, rent styrkemæssigt. Jeg oplever samtidig der er en god energi og humør i denne gruppe.

Hvorfor er du turleder?
Ærligt talt er det fordi jeg mener jeg som medlem af klubben, er forpligtet til at tage min del af ansvaret for at opretholde turlederfunktionen. Jeg har gennem årene oplevet adskillige spændende ture, arrangeret af klubmedlemmer og det nyder jeg.

Hvad er sjovt, ved at være turleder?
Det er da ”fedt” når jeg kan mærke at deltagerne på ”min” tur udtrykker tilfredshed ved afslutningen på dagens tjans.

Hvad er udfordrende, ved at være turleder?
Det er når der i enkelte tilfælde er deltagere på en tur som kører sin ”egen” tur og dermed ikke adlyder info fra turlederen. Det irriterer mig vildt, i øvrigt også, selv om det ikke er mig som er turleder.

Fortæl noget sjovt
Én decideret sjov oplevelse husker jeg ikke, men jeg oplever ofte der kommer mange ”guldkorn” og venlige drillerier på en tur og det synes jeg er herligt.

Tip til andre?
Mit tip - eller rettere opfordring - er til dig som endnu ikke har meldt dig som turleder. Meld dig og tag imod de råd om rollen som turleder, som dels ligger på hjemmesiden , men også oftest tilbydes i mødeform. Jeg oplever der er kommet en del nye turledere de sidste par år og det er bare dejligt og inspirerende,

 

 

ANDERS PETER FORSMANN

mod APHej, Jeg hedder Anders Peter Forsmann. Jeg har været turleder i Baghjulet siden 2012.

Min tid som turleder startede med Fredags MTB, senere blev det også til landevejscykling.

Jeg har de sidste 2 år stået som backup på turleder planen, pga. skiftende arbejdstider. Jeg er turleder i MTB grp. 4 og tager også en gang imellem tjansen i grp. MTB 3 og 2. På racer findes jeg mest i grp. B, da jeg befinder mig godt med tempo og distance i denne gruppe. Jeg er glad for fart og lange ture.

Hvorfor er du turleder?
Fordi jeg gerne vil bidrage til, at mange får en god tur og god træning. Jeg forsøger at formidle hvad det er jeg selv godt kan li' ved at cykle - teknik, konditionstræning, noget om udstyr osv. Jeg syntes det er rigtig fedt at se hvordan man kan få folk til at flytte deres evner og grænser på en cykel, både på MTB og landevej.

Og så er det dejligt at se alle de smil, der er på folks læber når træningen er slut.

Da jeg startede i klubben, blev jeg selv vist rundt i lokalområdet af en masse turledere. Det var mega fedt tænkte jeg. Fedt at de gider bruge tid på, at tage mig med rundt :-)  Det vil jeg gerne give andre.

Hvad er sjovt, ved at være turleder?
For mig er det at skulle planlægge en træning, bruge min egen viden og erfaring og sørge for, at det bliver en god tur. At skulle dele min viden og vise andre, hvor skønt det er at cykle. At øve en svær passage, som måske ikke lykkes første gang, prøve igen og igen, indtil vi kan det. Og når det lykkes, så fejrer jeg det altid med ros og hep. På MTB bruger jeg ekstra tid på at få teknikken til at spille, og når den første forhindring er vundet, skal det have lov til at synke ind med lidt rolig kørsel, men så prøver vi lige igen (uden jeg står og hepper og vejleder). 

Hvad er udfordrende, ved at være turleder?
Det kan til tider være svært at øve noget, som ikke alle kan i forvejen. Hvor skal turen lige gå hen? Er den for lang, for hård osv.? Men det er jo turlederen der planlægger og vælger dagens træning, og så kan man jo altid vælge en af de mange andre grupper, hvis det ikke lige er det man vil den dag.

Fortæl noget sjovt
Jeg husker flest sjove oplevelser fra MTB turene - også fra dem, jeg ikke selv var med på, men har hørt om. F.eks. historierne fra alle de små søde navne, der er opstået i skoven, på steder hvor folk har gjort noget sjovt eller dumt - 'Hammer Sø' - hvor der lykkedes (Erling Hammer, red.) at kører langt ud i en sø, 'Stigs Passage', hvor en træstub kom i vejen for Stig osv. osv. Sådan er der mange sjove oplevelser i skoven. 

På raceren har der også været mange sjove stunder, hvor vi har grinet med hinanden. En sikker klassiker er punkteringen, hvor den nye slange kommer i, men desværre ikke er blevet skiftet ud fra sidste punktering.

Tip til andre?
Bare: Fortsæt det gode arbejde, I er uundværlige!

 

 

MARTIN KRISTOFFERSEN

modtenturleder martinkristoffersenJeg hedder Martin og jeg har været turleder lige siden vi indførte turlederordningen. Jeg var faktisk med til at indføre den, da jeg og andre var blevet trætte af altid at cykle den samme tur. Jeg er turleder i gruppe A, men har gennem tiden også været turleder i gruppe B og indimellem på MTB da jeg tidligere kørte en del mountainbike.

Som jeg ser det, er der åbenlyse fordele ved at vi har en turleder på vore ture. Først og fremmest for at få varierede cykeloplevelser, men også fordi vi sammen kan fokusere på sikkerheden undervejs. Nogle gange kan det godt ske at vi som gruppe kommer til at fylde lidt for meget, eller at intensiteten gør at vi glemmer færdselsreglerne.

Jeg kan li' at være turleder i gruppe A, fordi jeg godt kan lige farten, og så har vi bare en super god gruppe hvor vi kan lave fis med hinanden, samtidig med at vi også passer på hinanden. Det er bare fedt at komme hjem og være ”godt brugt”.

Hvorfor er du turleder?
Tænker lidt at når andre laver ture til mig, er det fint hvis jeg kan gøre gengæld. I starten var det egentlig kun for at skabe variation, men senere opstod behovet for grupper, og der er som bekendt sket en masse med udvikling af rollen og hvad den kan indeholde. Det har betydet at jeg og andre er blevet vist rundt af klubvenner på begge sider af Lillebælt, så vi derved er kommet til at kende vores cykeltursmuligheder meget bedre.

Hvad er sjovt, ved at være turleder?

Jeg synes faktisk det er lidt spændende at være turleder!

Selvfølgelig er man ”lidt på” som turleder, der kan ind imellem være lidt smådril hvis man er ”kørt lidt i skoven” med gruppen. At være turleder betyder også at man får mere at snakke med de andre om; hvor skal vi hen i dag? skal vi ikke køre den der rundstrækning ligesom sidst, eller, er det ikke længe siden vi har haft et bagerstop?

Det er sjovt hvis man kan komme på nye ideer til ting man kan prøve på turen, tekniktræning, et minicykelløb måske. Og så sker det jo også at man får ros for sin tur, der synes jeg faktisk at man får noget igen for ”ulejligheden”!

Hvad er udfordrende, ved at være turleder?
Når man starter som turleder tror jeg mange tænker "Hvorhen? Og hvad hvis jeg farer vild?" etc. Jeg farer stadig vild ind i mellem (er en klovn til GARMIN, som jo ellers kunne være til stor hjælp). Så laver vi lidt sjov med at vi får mere pengene... Ellers oplever jeg tit, at hvis der er en eller anden ting undervejs, ja så har vi heldigvis fået skabt en BAGHJULSÅND som betyder at vi altid hjælper hinanden.

Så egentlig synes jeg at ansvaret er let at bære.

Tip til turledere?

Først og sidst synes jeg at godt humør kan noget, når vi er en gruppe sammen! Ellers tænker jeg at klubben har fået lavet et fint og inspirerende værktøj i de guidelines som ligger på hjemmesiden. Dem bruger jeg af til, selv om jeg har været turleder i mange år, både for at være opdateret, og for at få ideer. Jeg ved det har været nævnt mange gange, men du kan virkelig gøre en forskel ved at hjælpe som turleder, og DET ER IKKE SÅ SVÆRT når vi gør det sammen..

GOD TUR!!

 

 

HENRIK KNUDSEN

modtenturleder henrikknudsenJeg hedder Henrik Knudsen og jeg har været tudleder ..... Jeg kan ikke huske hvor længe! ..... så det må have været i alt for mange år :-)  Jeg kører i gruppe C fordi den passer fint til min alder og mit tempo.

Hvorfor er du turleder?

Fordi det er sjovt at få lov til at bestemme lidt, bare en gang imellem.

Hvad er sjovt, ved at være turleder?

Man kan lave sin træningstur som man vil – interval, bakker o.s.v. Og så er også altid plads til fis og ballade på den gode måde.

Hvad er udfordrende, ved at være turleder?

At det kniber med at styre vejret de gange man er turleder :-)

Tip til andre

Har man cyklet 3 -4 år i gruppe, kan man sagtens være turleder i Baghjulet og  jo flere vi er, der tager en tørn hen over sæsonen, jo færre ture skal den enkelte have. Så kom bare "ud af busken" og vær med.

Og så er klubben jo ikke fedtet med mad og drikke en gang om året, hvor vi får en god fest som tak for tro tjeneste sæsonen igennem.

 

 

HELLE STOUGÅRD

modenturleder hellestougaardJeg hedder Helle og jeg har været turleder i gr. D siden august 2006 (dengang hed gruppen "Gr. 3"). Gruppen cykler mellem 24-27 km/t i snit.

Hvorfor er du turleder?
I starten fordi jeg følte, jeg også må tage min tørn (nu da jeg nød så godt af de andres ture). I starten planlagde jeg turene lang tid før, men med årene kører det mere på rutinen. Jeg kan stort set altid ”ryste en tur ud af ærmet” – og så får jeg jo også kørt den rute, jeg bedst selv kan li. Det er jo fordelen ved at være den, der bestemmer. :-)  Jeg har taget DCU Kaptajnkursus og er uddannet DGI Landevejsinstruktør.

Hvad er sjovt, ved at være turleder?
At finde en fed rute og for mig er det en rute der går ud på de helt små landeveje, uden for meget trafik. Mine ture går til Fyn, for her er jeg kendt. Pga. trafikforhold cykler jeg helst aldrig i gruppe på Hovedlandevejen, Assenslandevejen, Bogenselandevejen og Ruggårdslandevej – alle de små veje derimellem elsker jeg. Jeg undgår bykørsel og smalle cykelstier. Jeg kan godt li at ”nørde” med at finde de små veje og at prøve at finde på noget nyt hver gang (hvilket er svært, efter 10 år!).

Hvad er udfordrende, ved at være turleder?
Det er udfordrende, hvis gruppen af en eller anden grund ikke harmonerer. Det kan være hvis spredningen mellem stærkeste og svageste rytter er for stor. I ”gamle dage” var det også et problem, at vores grupper var for store og at kommunikation i grupperne derfor var for svær. Det problem er afhjulpet meget af reglen om max 20 i en gruppe, som så udløser opdeling. Jeg er også med erfaringen blevet bedre til at dele op, når jeg forudser, at vi får problemer med at cykle samlet som gruppe.

Fortæl noget sjovt
Der har virkelig været mange sjove oplevelser. Det er sjovt når folk er frisk på, at være med til nogle træningsøvelser, f.eks parløb, interval, bakkespurter mv. Jeg elsker også de ture, hvor der har været plads til grin og snak undervejs.

Tip til andre?
Til de gamle turledere (og dem hører jeg jo selv til): Vi skal huske, at der hver sæson kommer nye til Baghjulet, for hvem mange ting ikke er en selvfølge. Så vi må aldrig forfalde til at køre for meget på rutinen og tage ting for givet.
Til de nye i klubben, som måske ikke er turledere endnu, vil jeg sige: Kast jer ud i at være turleder. Mange siger, de ikke kan finde rundt. Til dem vil mit tip være: Vælg en rute du kan udenad og kør den, de gange du har tjansen.

Der er generelt en meget positiv indstilling overfor turlederen i Baghjulet. Der er næsten altid glæde og rosende ord, efter en tur.

 

 

LOUISE SELMER

modenturleder louiseHejsa. Jeg hedder Louise og jeg er turleder for MTB gr. M4. Det har jeg været siden sæson 2014. Jeg er turleder i gr. M4 fordi jeg primært kører MTB og derfor er det selvfølgelig her jeg har størst viden og erfaring.

Hvorfor er du turleder?

Jeg er turleder af flere grunde. Jeg synes at vi i en forening som vores har et fælles ansvar for at sende vores medlemmer ud på sikre ture. Når det handler om MTB, som har været i massiv vækst de seneste år og hvor vi ofte hører om ryttere der kommer galt afsted eller opfører sig uhensigtsmæssigt, så har vi er kæmpe opgave i at lærer dem at færdes i skoven, opfører sig ordentligt og ikke mindst give dem teknisk træning, så de ikke kommer galt afsted når de kører rundt på egen hånd.

Der ud over så har jeg altid undervist i de foreninger jeg har været medlem af. Jeg har været badmintontræner, undervist i marchfløjte i min tid i FDF, Trænet tamburmajorer og så uddanner og underviser jeg sygeplejestuderende i mit job. Så det ligger helt naturligt til mig at lærer fra mig jeg kan slet ikke lade værre.

Selv om M4 på gruppeinddelingen henvender sig til den ny på MTB, så har jeg valgt altid at slå op hvad jeg har lagt af planer for træning når jeg er turleder. Dette resulterer ofte i at der er en stor flok med meget bred erfaring og ryttere fra alle 4 MTB grupper. Det kan godt være en udfordring og måske må jeg justerer mine planer lidt. Men når det er sagt så har alle MTB ryttere brug for tekniktræning og derfor så kører vi heller aldrig "bare" tur når jeg har gruppen.

Hvad er sjovest ved at være turleder?

Det sjove eller gode ved at være turleder er helt sikkert at man lærer sine klubkammerater at kende, både nye og gamle. Og så har vi det bare altid sjovt, der bliver ofte sendt en vittig bemærkning afsted.

Hvad er udfordrende ved at være turleder?

Når man melder sig som turleder så er det aller vigtigste at du ikke er bange for at dele ud af din viden, ta' ansvar og vis den gode klubånd frem.

Tip til andre?

Det er en god ide at planlægge hvad du vil den pågældende aften og så evt melde det ud på FB og/eller hjemmesiden. Ofte får man på den måde en større gruppe at arbejde med og der er flere der kan dele ud af deres erfaringer. Husk at have styr på din gruppe og præciser aftaler om hvordan der køres.

 

 

MORTEN ERLAND PEDERSEN

modenturleder mortenerlandJeg hedder Morten og har været turleder i gr. A siden 2013. Jeg er turleder i Gr. A, da det er der jeg passer tempomæssigt. Her bliver der givet godt med gas og man er for det meste helt færdig, når man kommer hjem.

Hvorfor er du turleder?
For det første fordi, at det at have turlederordningen er meget grundlæggende ting i Baghjulet. For det andet er det rigtig godt, at man kan møde op til træning og der er en, der har planlagt en tur.

Hvad er sjovest ved at være turleder?

At holde styr på om alle er med. At få givet tegn eller sagt, hvad der sker så alle er med på det, for er der misforståelser kan der hurtigt ske styrt eller man kan komme for tæt på andre trafikanter.

Hvad er mest udfordrende?

I en gruppe er alle ikke lige stærke, så det er en god ide med nogle intervaller, så dem med meget i benene får brændt noget krudt af, så passer gruppen bedre sammen bagefter.
Når jeg forbereder en tur, går jeg efter at køre på de mindre veje hvor der er mindst trafik. Jeg kigger efter bakker og byskilte, som jeg kan bruge til interval. Jeg starter træningen med opvarmning, hvor vi cykler 2 og 2 og der er tid til at få snakket de første 10-15 km. Så står den på rulleskift 5-10 km. Så interval og 2 og 2 igen, hvor vi snakker og får pulsen ned.

Fortæl noget sjovt

Sjove ture er, når vi har besøg af de unge "proffer". (unge medlemmer, der også kører pro-tour, red.) Det er sjovt at se, hvor meget mere de har i benene, at de har bedre teknik osv. Jeg synes det er fedt, at vi i Baghjulet også kan kan tiltrække denne gruppe medlemmer.

 

 

MOGENS NIELSEN

modenturleder mogensnielsenJeg hedder Mogens. Jeg startede som turleder sommeren 2015. Jeg er turleder i gruppe D, fordi den passer godt til  mit tempo, for når man er turleder synes jeg det er en fordel at have lidt overskud. Så kan jeg bedre hjælpe, hvis der er andre på holdet der hænger lidt. Ofte cykler jeg også med i gr. C.

Hvorfor er du turleder?
I en forening skal man huske at man får det man giver, det kan også være meget lærerigt især at få alle kommandoerne igennem hele feltet.

Hvad er sjovest, ved at være turleder?
Det er sjovt at være turleder, fordi jeg kommer tættere på mine cykelvenner. Som turleder har man jo også mulighed for at lave forskellige opgaver på turen, lære nye venner om rulleskift, ligge på hjul og tegngivning etc.

Hvad er mest udfordrende?
Hvis jeg skal nævne noget, der kan være udfordrende som turleder, må det for mig være planlægning af turen, som jeg bruger lidt tid på. Men kan også være spændende, især kan der nogle gange være lidt udfordrende at undgå alt for meget vejarbejde.

Fortæl noget sjovt
At cykle med et ben, så man virkelig kan mærke virkningen af kliksko ved både at træde og trække, eller når man glemmer klikke ud når man holder stille, kan jo altid få et smil frem.

Tip til andre?
Det er en fantastisk god måde at komme tættere på ens klub venner på, det kunne måske være en god ide hvis vi på enten på hjemmesiden eller FB skriver lidt om hvor turen går hen eller uploader turen, så vi ikke kører i den samme retning flere gange i træk.