Gravel Ride

Skrevet af Helle Stougård Mandag, 17 Oktober 2016.

Hånden på hjertet

- hvor tit har vi hørt den her i Baghjulet:

Nogen cykler mountainbike, andre cykler PÅ mountainbike.

Dem der bare cykler „PÅ“ mountainbike er lige som ikke rigtige mountainbikeryttere, eller hvordan? De brager ligesom aldrig rigtig igennem på Melfar MTB ruten eller når der er teknik-træning (selvom de prøver at øve sig). Det føles ikke helt rigtigt. Mavefornemmelsen er ikke helt på plads.

Modet måske heller ikke?

Eller hvad med den her beskrivelse af en tour, når vi inviterer klubkammeraterne med?

 „Vil I med ud at cykle en tur på Mountainbike?  (… Altså ikke sådan rigtig mountainbike, vel? Bare sådan en flad tur-‘agtig‘?. Grusveje og sådan. Champagneturen? Lang tur? Vintercup terræn? Ik‘ teknisk krævende.. Forstår du hvad jeg mener“. (Vi kan næsten ikke forklare os.)

Men det kan vi nu!

Har du det sådan, er du i virkeligheden ikke evigheds-nybegynder på Mountainbike-sporet eller en dårlig mountainbikerytter (arhg, ok. Det er du måske også).

Men du er andet og mere en det:

Du er Gravel-Rider!

 

gravel

HVAD ER GRAVEL-RIDE?

Gravel betyder grus. Gravel-ride betyder at cykle på grus. En Gravel cykel er en cykel, der egner sig til at cykle på grus.

Og græs.

Og markeveje.

Gravel-ride er en cykeldiciplin, som er vundet mere og mere frem indenfor de sidste 5-10 år og som så meget andet har den sit udspring i USA. Her opstod den fordi landevejsryttere fik behov for at komme off-road, væk fra trafikerede veje og ud i naturen.

I USA ser man flere og flere Gravel-løb og sågar et Gravel World Championship, men ellers er Gravel-ride kendetegnet ved, at være mindre konkurrencepræget og meget socialt.

Og nu brager det frem i Danmark.

Mange af de udenlandske Gravel-løb kan sammenlignes med distance cykelløb hvor naturen, den personlige og individuelle udfordring og test af egen udholdenhed er i fokus, frem for konkurrencen.

 

HVAD KENDETEGNER EN GRAVEL-RUTE?

En gravel-rute er typisk længere end en mountainbikerute. Den kan være alt fra 30, 40 til 80 eller flere hundrede km.

Gravel-ruter køres altid fra A til B som en tur dvs. Ikke rundstrækninger, som vi kender fra Mountainbike- og Cross-løb.

En gravel-rute strækker sig hen over grus (gravel), skovstier, markveje, naturarealer og asfalt – imodsætning til mountainbikeruter, som er spor og (måske endda menneskeskabte) tracks og ingen asfalt.

I Danmark, er gode gravel-ruter endnu ikke kortlagt, som mange mountainbikespor er – men bare vent, det kommer.

 janager gravel

 

HVAD KENDETEGNER EN GRAVEL-RYTTER?

Gravel Grinder, gravel-rider, gravel-rytter, gravel-cyklist – kært barn skal nok finde en masse navne.

Når du bevæger dig ud i naturen som gravel-rytter bliver du udfordret på fysikken, konditionen og tilmed stimuleret på alle dine sanser i en masse natur.

Rigtige gravel-ryttere minder hinanden om dette:  Kig op, se dig omkring, nyd naturen!

I USA er antallet af kvindelige gravel-ryttere i vækst. Et gravel-løb er meget velegnet som motionscykelløb og forener tit landevejscykelryttere og mountainbikere i en fælles disciplin.

 

HVAD KENDETEGNER EN GRAVEL CYKEL?

Producenterne har forlængst fået øjnene op for gravel-ride som trend. Besøger du din lokale cykelhandler, vil du sikkert møde et udbud af gravel cykler hvor alle cyklens elementer – ramme, gear, komfort, styr, dæk o.m.m - er tilpasset gravel-rytterens behov.

Der er allerede masser af fede cykler, vi kan købe (hvis vi har plads til flere).

Men vi behøver ikke vente til vi har den perfekte cykel.

En gravel-rute kan nemlig også køres på f.eks. cross-cykler. Crosscyklen har en geometri som en racercykel, men er mere robust og har grovere dæk).

Du kan også køre gravel-ride på en mountainbike med smallere landevejsdæk eller på en hybrid- eller tourcykel, ligeledes med egnede dæk.

crossoggravel
Cross-cykler og mountainbikes - begge typer egner sig til gravel-rides

 

Ud i naturen!

Derfor – af sted, ud i naturen og find de fedeste gravel-ruter i dit område.

Det handler for den enkelte gravel-rytter om, at finde den cykel, han eller hun finder sig bedst til rette på.

Gravel-ride er perfekt for dig, der på den ene side gerne vil ud i naturen på cykel, men aldrig helt har fundet dig tilrette med teknisk krævende mountainbike-spor, aldrig rigtig blevet dus med det med at køre drops, down-hill, singletracks og for dig, der bliver rundtosset af at køre rundstrækninger.

Med den her disciplin er hele denne målgruppe kommet hjem.

Næste gang du får lyst til en tur, kan du slå den op på Baghjulets hjemmeside og blot skrive:

Gravelbiking  – hvem ved med? Vi cykler 50 km og det er kl. 10.

Alle dine ligestillede vil forstå hvad du mener. Forløsende, ikke?

Go for the gravel og god fornøjelse.